Καθώς το GIS είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στις βιολογικές επιστήμες για τη χαρτογράφηση και χωρική ανάλυση δεδομένων, σας ενημερώνουμε για τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα - διοργάνωση Marathon. Περισσότερα στο συνημμένο αρχείο (QR code).
Από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας
Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και ώρα 10.00, στην Αίθουσα 4 (Μεταβατικό Κτίριο) του Τμήματος ΒΕΤ (Παν/ο Ιωαννίνων) προσκαλείσθε στην παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της κας Κωνσταντίνας Νάσιου με θέμα:
«Ορεινές βιοκοινότητες της εντομοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (Ελλάδα): Ο ρόλος της βόσκησης»
Η εργασία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL) στο Τμήμα ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επιβλέπουσα την Καθ. Β. Κατή. Μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής: Αν. Καθ. Ι. Καζόγλου (Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Επικ. Καθ. Χ. Γιώτης (Τμήμα ΒΕΤ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης, μέσω του συνδέσμου: https://meet.google.com/xwy-vhqw-cba [Παρακαλώ συνδεθείτε 09.45 έως 10.00h]
The PhD Candidate of the Department of Biological Applications & Technology, Ms Maria Petridou, will present her PhD thesis on "Wolf ecology and predation behavior: a conflict minimization strategy towards sustainable livestock breeding". The presentation will take place in English on Wednesday 6 September 2023 at 17.00 in room 4 of the new BET Building and is open to the public. It will not be transmitted online but for the members of the examination committee.
Η Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών κα Μαρία Πετρίδου θα υποστηρίξει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Wolf ecology and predation behavior: a conflict minimization strategy towards sustainable livestock breeding» («Οικολογία και συμπεριφορά θήρευσης του λύκου: μια στρατηγική ελαχιστοποίησης των συγκρούσεων με στόχο τη βιώσιμη κτηνοτροφία»). Η παρουσίαση θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα την Τετάρτη 6 Σεπτεβρίου 2023 και ώρα 17.00 στην αίθουσα 4 του νέου Κτιρίου ΒΕΤ και είναι ανοιχτή στο κοινό. Δεν θα μεταδοθεί διαδικτυακά, παρά μόνο για τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.
Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας - BCL
Στο πλαίσιο του προγράμματος "apollo" - εθελοντική καταγραφή πεταλούδων της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί αύριο διήμερη αποστολή στην περιοχή Κόνιτσας-Γράμμου (Λουτρά Αμαράντου) για καταγραφή/ φωτογράφηση πεταλούδων με διαμονή στα λουτρά Αμαράντου
Υπάρχουν μία ή δύο θέσεις κενές στο αυτοκίνητο της Υπεύθυνης (Β. Κατή). Όποιος φοιτητής ενδιαφέρεται παρακαλώ να συμπληρώσει τα στοιχεία του εδώ έως τις 19.00 σήμερα το απόγευμα. Έως τις 20.00 θα επικοινωνήσουμε με τον επιλεγμένο φοιτητή/ φοιτητές.
Προτεραιότητα θα δοθεί στους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές του ΒΕΤ στο πρόγραμμα apollo και σε όσους θέλουν να ενταχθούν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα, για την εκπαίδευσή τους. Δείτε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμα. apollo
Έναρξη 8.30. Επιστροφή Σάββατο βράδυ. Καλύπτονται τα έξοδα όλης της μετακίνησης.
Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ καλεί όσους φοιτητές του τμήματος ΒΕΤ επιθυμούν να συνεισφέρουν εθελοντικά σε εργασίες πεδίου κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που αφορούν την παρακολούθηση της πληθυσμιακής κατάστασης και της κατάστασης διατήρησης των μεγάλων σαρκοφάγων της Ελλάδας (με έμφαση στον λύκο).
❖ Οι εργασίες πεδίου και καταγραφής των μεγάλων σαρκοφάγων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται η εθελοντική εργασία θα πραγματοποιηθεί τους μήνες από Ιούνιο έως και Οκτώβριο 2023 και θα περιλαμβάνουν 5 δειγματοληψίες διάρκειας 22 ημερών ανά μήνα. Κάθε εθελοντής θα μπορεί να δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής για όσες δειγματοληπτικές περιόδους επιθυμεί. Οι εργασίες Θα πραγματοποιηθούν σε δειγματοληπτικές επιφάνειες σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα σε βιοτόπους των μεγάλων σαρκοφάγων σε ορεινές, ημιορεινές και αγροτικές περιοχές.
❖ Οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε περιοχές του δικτύου NATURA2000 και να εξοικειωθούν με τεχνικές και μεθόδους καταγραφής της παρουσίας και υπολογισμού των πυκνοτήτων των μεγάλων σαρκοφάγων όπως για παράδειγμα η χρήση αυτόματων φωτογραφικών καταγραφικών διατάξεων, η διενέργεια διαδρομών για την αναγνώριση και χαρτογράφηση βιοδηλωτικών ενδείξεων παρουσίας των ειδών καθώς και οι ακουστικές καταγραφές. Ο ρόλος τους θα είναι στο να βοηθούν και να υποστηρίζουν την ομάδα πεδίου του προγράμματος συμμετέχοντας ενεργά στις δειγματοληψίες.
❖ Για την εθελοντική συμμετοχή στις συγκεκριμένες εργασίες χρειάζεται καλή ικανότητα επικοινωνίας και διάθεση για συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αγάπη για την φύση καθώς και στοιχειώδης εξοπλισμός για κίνηση στο βουνό (ορειβατικά παπούτσια, κατάλληλος ρουχισμός υπαίθρου, υπνόσακος, σκηνή κ.α). Η κατοχή διπλώματος οδήγησης Β’ κατηγορίας (δίπλωμα αυτοκινήτου) είναι επιθυμητή.
❖ Τα έξοδα διαμονής, μετακίνησης και διατροφής καλύπτονται από το πρόγραμμα ενώ θα παρέχεται και ασφάλιση για το διάστημα παροχής της εθελοντικής εργασίας
❖ Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο της εθελοντικής εργασίας και να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Δρ. Ηλιόπουλο Γιώργο στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι φοιτητές/φοιτήτριες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας σε κάποιο από τα θέματα που ανακοινώθηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 παρακαλούνται να συμπληρώσουν την παρούσα φόρμα έως 28/2/2023. Παρακαλούμε συμπληρώσετε με κανονική γραφή (όχι κεφαλαία γράμματα).
Αίτηση ανάληψης διπλωματικής BCL 2023-2024 (Β. Κατή) https://forms.gle/jcGsD7fWRzdmWxzu7
Η πρόσκληση για τα θέματα 1 και 2 αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση για φοιτητές του ΒΕΤ και για αποφοίτους άλλων συναφών Τμημάτων (Βιολογίας, Γεωπονίας, Περιβάλλοντος κτλ) για συνεργασία στο πλαίσιο εκπόνησης μεταπτυχιακής έρευνας.
Ειδικά για τα δύο αυτά θέματα που χρηματοδοτούνται από ερευνητικά προγράμματα, οι φοιτητές καλούνται να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα έως 28/2/2023 στο e-mail
bc.lab.uoi@gmail.comαναγράφοντας στο «θέμα»: Αίτηση για διπλωματική – DEMO ή MEIOSIS.
Το Εργαστήριο θα επικοινωνήσει μαζί σας με e-mail για συνάντηση/συνέντευξη έως 10/3/2023 πριν την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Εκ μέρους του Εργαστηρίου
Β. Κατή
Το Τμήμα ΒΕΤ σας προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα:
"Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία: επικαιρότητα, προκλήσεις, προοπτικές",
την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).
Ομιλητές θα είναι τρεις διακεκριμένοι δημοσιογράφοι: Γ. Λιάλιος, Β. Αγγέλη, Ε. Μπερσή. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και προβολή ντοκυμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την εξαγωγή υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.
Αγαπητοί μου φοιτητές
Την Παρασκευή 11/11/2022 και ώρα 14.00 - 15.00 θα πραγματοποιηθεί προσκλημένη ομιλία με θέμα : "Αμβρακικός : ένα μοναδικό οικοσύστημα", από τον Προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης Προσττευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου κ. Δημήτρη Μπαρέλο.
Η παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά. Μπορείτε να προσέλθετε στην Αίθουσα Δ' όπου πραγματοποιούνται οι διαλέξεις του μαθήματος. Η ομιλία είναι ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές για διαδικτυακή παρακολούθηση στο σύνδεσμο:
https://meet.google.com/tdo-qoxa-pct
Β. Κατή
Αγαπητοί μου φοιτητές,
Επειδή δεν λειτουργεί το e-course προφανώς λόγω τεχνικού θέματος, κατ' εξαίρεση επισυνάπτω εδώ τους βαθμούς της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου (19/9/2022) για να μην αναμένετε περισσότερο.
Η διδάσκουσα
Β. ΚΑΤΗ
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 15.00, στην Αίθουσα 4 (Μεταβατικό Κτίριο) προσκαλείσθε στην παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της κας Αντωνίας Γαλάνη με θέμα:
"Οικολογία διατήρησης του σκουφοβουτηχταριού (Podiceps cristatus) στη λίμνη Παμβώτιδα: μια διαχειριστική προσέγγιση"
Η εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών του Παν/ου Ιωαννίνων: «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», υπό την επίβλεψη της Καθ. Β. Κατή (Τμήμα ΒΕΤ - Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας-BCL). Μέλη τριμελούς εξεταστικής επιτροπής: Επίκ. Καθ. Η. Καραγιάννη (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογικών – ΒΕΤ/ Παν.ο Ιωαννίνων) και Δρ. Σ. Καζαντζίδης (Ερευνητής, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)
Υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης, μέσω του συνδέσμου: https://meet.google.com/pwq-sxui-xtm. [Παρακαλώ να συνδεθείτε 14.50-15.00]