Βασιλική Κατή

ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΩΟ - 24/9/2022
 
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια του "The Home River Bioblitz" ποταμόφιλοι απ’ όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν μεταξύ 24 και 26 Σεπτεμβρίου για να μελετήσουν την βιοποικιλότητα των ποτάμιων οικοσυστημάτων της περιοχής τους. Στην Ελλάδα το φετινό ραντεβού θα δοθεί και πάλι στον Αώο, ένα από τα τελευταία ποτάμια ελεύθερης ροής των Βαλκανίων, στις 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 10πμ, στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις όχθες του Αώου και να γνωρίσουμε περισσότερα για την πολύτιμη συνεισφορά του στις ανθρώπινες και όχι μόνο κοινωνίες της περιοχής, μέσα από παρουσιάσεις και προβολές που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ξενοδοχείου ‘Γεφύρι’.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 3o "The Home River BioBlitz – Εξερευνώντας τη ζωή στον Αώο" μπορείτε να επισκεφθείτε το link της διοργάνωσης. https://www.facebook.com/events/609341040847668/?active_tab=about
 
Ειδικά για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επίκεντρο τους φοιτητές του ΒΕΤ, η Πίνδος Περιβαλλοντική με την οποία συνεργάζεται το εργαστήριό μας (BCL) και η οποία έχει ενεργή μακροχρόνια δράση για την προστασία του Αώου https://pindosperivallontiki.org/vjosa-aoos-2/ ) θα μισθώσει λεωφορείο για τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών από τα Ιωάννινα στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας.
 
Υπεύθυνος της Διοργάνωσης για φέτος είναι ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου. Θα επικοινωνήσει εκείνος μαζί σας είτε με ε-μαιλ είτε με ανάρτηση στο facebook στο link της διοργάνωσης παραπάνω για την ώρα και το σημείο αναχώρησης του λεωφορείου
Παρακαλώ οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα έως τις 18/9/2022 και κατά προτίμηση νωρίτερα.
Τα προσωπικά σας δεδομένα προστατεύονται και θα γνωστοποιηθούν μόνο στο διοργανωτή, για αποκλειστική χρήση στο πλαίσιο της παρούσας διοργάνωσης.
 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ: https://forms.gle/Mbfsez8wwBeb9RRX9
 
Από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του ΒΕΤ (BCL)
Καθ. Βασιλική ΚΑΤΗ
Υ.Γ. Η εκδρομή είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε φοιτητές και από άλλα Τμήματα του Παν/ου Ιωαννίνων. Δηλώστε ελεύθερα και διακινήστε!!
Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ σας προσκαλεί την Τρίτη 10/5/2022 και ώρα 17.00 στη διαδικτυακή προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο:
«Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Βίκου-Αώου: γεωλογική-φυσική και πολιτιστική αξία»
Ομιλητής: Δρ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.
Σύνδεσμος ομιλίας: https://meet.google.com/rki-jpaf-pfs
Παρεύρεση με φυσική παρουσία: Αίθουσα Α, Τμήμα ΒΕΤ (νέο κτίριο). GPS: 39.619896 20.845917
Είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό
Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου. Περιλαμβάνει 62 οικισμούς και το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας ως Εθνικό Πάρκο, Δρυμός ή περιοχή Natura 2000. Συγκροτείται από τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου, καθώς και τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου (Τύμφη και Σμόλικας). Η γεωλογική ιστορία του Γεωπάρκου αρχίζει πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, στην αρχή της Ιουρασικής εποχής. Πετρώματα ιζηματογενή και μαγματικά συγκροτούν τη γεωλογική δομή της περιοχής. Αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες των γεγονότων της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής είναι οι 51 Γεώτοποι του Γεωπάρκου, που διακρίνονται σε επτά κατηγορίες. Στο Γεωπάρκο συναντούμε πλούσια και πυκνά δάση, θαμνώνες, υποαλπικά λιβάδια και έντονα βραχώδεις περιοχές, ενώ οι δύο Δρακόλιμνες -με τους μύθους που τις συνδέουν- δίνουν μια σπάνια ομορφιά στο άγριο ορεινό τοπίο. Το Γεωπάρκο φιλοξενεί ένα πλήθος φυτικών και ζωϊκών ειδών πολλά από τα οποία είναι σπάνια και προστατευόμενα, καθιστώντας την περιοχή ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό κέντρο για την βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Δρ. Βιολόγος, ως στέλεχος του αναπτυξιακού οργανισμού της Περιφέρειας Ηπείρου (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.) έχει συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα & μελέτες για την ανάπτυξη, προστασία, προβολή και ανάδειξη της περιοχής της Ηπείρου. Ειδικότερα, τα τελευταία 12 χρόνια ως συντονιστής του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, φορέας λειτουργίας του οποίου είναι η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, έχει αναλάβει το συντονισμό της υλοποίησης ποικίλων δράσεων ώστε η περιοχή του Βίκου- Αώου να αποκτήσει, αλλά και να συνεχίζει να διατηρεί τον τίτλο του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.
 

Την Πέμπτη 12/5/2022 και ώρα 11.45-14.45

η κα Έλλη Τζυρκαλλή, Υποψήφια Διδάκτορας του ΒΕΤ (Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας) θα υποστηρίξει τη διδακτορική της διατριβή υπό τον τίτλο: 

"Biodiversity distribution patters along an elevation gradient in Cyprus".

Η παρουσίαση θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα τηλεδιασκέψεων (πλησίον Μεταβατικού Κτιρίου). 

 

Από ο Εργαστήριο BCL

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ στο πλαίσιο του μαθήματος "Βιολογία Διατήρησης στην πράξη" σας προσκαλεί

την Τρίτη 17/5/2022 και ώρα 17.00

στη διαδικτυακή προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο:

«Ελέγχοντας των δάκο της ελιάς με φυσικά μέσα: η επίδραση της βιοποικιλότητας του υποορόφου και του τοπίου»

Ομιλητής: Επ. Καθ. Thomas Tscheulin, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σύνδεσμος ομιλίας:  https://meet.google.com/rki-jpaf-pfs 

Παρεύρεση με φυσική παρουσία: Αίθουσα Α, Τμήμα ΒΕΤ (νέο κτίριο). GPS: 39.619896  20.845917

Είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.facebook.com/events/1251331438608226/

 

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ σας προσκαλεί
την Παρασκευή 6/5/2022 και ώρα 17.00
στη διαδικτυακή προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο:
«Μελέτη και διαχείριση των νυχτερίδων στην Ελλάδα: φωτίζοντας τα σκοτάδια της διατήρησης»
Ομιλητής: Δρ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Σύνδεσμος ομιλίας: https://meet.google.com/rki-jpaf-pfs
Παρεύρεση με φυσική παρουσία: Αίθουσα Α, Τμήμα ΒΕΤ (νέο κτίριο).
GPS: 39.619896 20.845917
Είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό.

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ σας προσκαλεί

την Τρίτη 3/5/2022 και ώρα 17.00

στη διαδικτυακή προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο:

«Παθητική Ακουστική Παρακολούθηση (ΠΑΠ): Ένα Πολυεργαλείο για τη Μελέτη, Διαχείριση και Προστασία της Άγριας Πανίδας"»

Ομιλητής: Δρ. Χρήστος Αστάρας

Σύνδεσμος ομιλίας:  https://meet.google.com/avw-qjwd-gtm

Είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό.

Ο Δρ Χρήστος Αστάρας είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας Διατήρησης από το Κολλέγιο Middlebury των Ηνωμένων Πολιτειών, Μεταπτυχιακού στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο York του Καναδά, και Διδακτορικού από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Göttingen στην Γερμανία. Κατά την περίοδο 2010-2017 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία, όπου και ξεκίνησε πριν 8 χρόνια να ασχολείται ερευνητικά με την παθητική ακουστική παρακολούθηση ως εργαλείο για την καλύτερη προστασία προστατευόμενων περιοχών. Από το 2017 είναι ερευνητής σε θέματα Άγριας Πανίδας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Aσχολείται κυρίως με την μελέτη και προστασία χερσαίων θηλαστικών και την ανάδειξη νέων τεχνολογιών για την καλύτερη προστασία προστατευόμενων περιοχών. Από το 2020 κατέχει την βαθμίδα του Κύριου Ερευνητή.

Η ομιλία διοργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής «Βιολογία Διατήρησης στην Πράξη» του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών

Η «Πίνδος Περιβαλλοντική» στο πλαίσιο του προγράμματος “ Saving Europe’s last free flowing wild river – Vjosa/Aoos” το καλοκαίρι του 2022 τους μήνες Ιούλιο Αύγουστος θα υλοποιήσει πρόγραμμα εθελοντών. Το αντικείμενο είναι σήμανση του μονοπατιού Ρ5 (Βοβούσα- Μέτσοβο) για να το επισκέπτονται ορειβάτες και να βλέπουν τις επιπτώσεις του φράγματος στη ροή του Αώου, και προβολές “BLUE HEART”στα χωριά Μέτσοβο, Μηλιά, Περιβόλι, Δίστρατο, Πάδες, Παλιοσέλι, Ελεύθερο, Κόνιτσα, Λάιστα, Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι. Θα χρειαστούν 16 εθελοντές 4 κάθε δεκαπενθήμερο (1-15,16-31 Ιουλίου, 1-15,16-31 Αυγούστου). Πέρα από το πρόγραμμα της Πίνδου 5 ώρες ημερησίως τον υπόλοιπο χρόνο μπορούν να τον αξιοποιήσουν για δική τους έρευνα. Η διαμονή και η διατροφή θα καλυφθεί από το πρόγραμμα"
Συμπληρώστε τη φόρμα για να δηλώσετε συμμετοχή.
Παρακαλώ γνωρίζετε πως μπορείτε να συμμετέχετε την περίοδο που δηλώατε. Δηλώστε ένα δεκαπενθήμερο. Συμπληρώστε έως 30/4/2022. Το Ερωτηματολόγιο διακινείται από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL) του Τμήματος ΒΕΤ του Παν/ου Ιωαννίνων, υπό το ρόλου του Επ. Συμβούλου της Πίνδος Περιβαλλοντικής. Προτεραιότητα θα δοθεί στους φοιτητές του ΒΕΤ (και στα μέλη του συλλόγου ΦΟΙΣΙ). Μπορούν να δηλώσουν και φοιτητές άλλων Τμημάτων από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας ή /και μη φοιτητές. Διακινείστε ελεύθερα σε φίλους σας. p1aummr83k6b415ns17031cj013vk5 900Τις δηλώσεις θα τις διαχειριστεί η Πίνδος Περιβαλλοντική για την επιλογή και οργάνωση των εθελοντών.
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 00:48

Το φοιτητικό συνέδριο ΒΕΤ 2022 στο youtube

Συγχαρητήρια στους φοιτητές του ΒΕΤ για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους στο Φοιτητικό Συνέδριο 2022: "Βιοποικιλότητα-Kλίμα-Πολιτική: οι προκλήσεις του 21ου αιώνα". Διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος "Βιοποικιλότητα & Κλιματική Αλλαγή" με Υπ. Καθ. Β. Κατή και Ο. Τζωρτζακάκη την Παρασκευή 14/1/2022 και περιλάμβανε τέσσερις συνεδρίες. Όλες οι συνεδρίες είναι διαθέσιμες στο youtube του Εργαστηρίου BCL.
Μπράβο στους φοιτητές μας!

Φοιτητικό Συνέδριο

Παρασκευή 14/1/2022. Ώρα 09:00 – 17:00

Σας προσκαλούμε στο τηλε-συνέδριο με τίτλο: 

«Βιοποικιλότητα-κλίμα-πολιτική: οι προκλήσεις του 21ου αιώνα».
Διοργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Βιοποικιλότητα και Κλιματική Αλλαγή» στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών,
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

Η προσέλευση στο τηλε-συνέδριο είναι ελεύθερη σε όλους τους φοιτητές και το κοινό.
Ο σύνδεσμος της συνεδρίας:

Video call link: https://meet.google.com/kmu-spsn-zfw

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συνεδρίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-2022


Το σύμπλεγμα δρόμοι-αιολικά πάρκα–βιοποικιλότητα υπό το πρίσμα του αειφορικού χωροτακτικού σχεδιασμού

Βασιλική Κατή
Καθηγήτρια
Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τετάρτη 22/12/2021, Ώρα:11:00

live streaming (ΔΙΑΥΛΟΣYouTube)

Περίληψη: Η ανθρωπότητα εξαρτάται άμεσα από τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες της, αλλά αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα κλιματική κρίση και κρίση βιοποικιλότητας. Η ομιλία θα εστιάσει σε δύο επίκαιρα θέματα. (α) H  εξάπλωση των δρόμων είναι από της κύριες αιτίες απώλειας της βιοποικιλότητας. Προτείνουμε μια νέα εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική μείωσης των δρόμων για την επίτευξη του οροσήμου «μηδενική απώλεια γης». Παρουσιάζουμε τον χάρτη των Περιοχών Άνευ Δρόμων της Ελλάδας και προτείνουμε τη θεσμική θωράκισή τους ως εκτεταμένες περιοχές υψηλής φυσικής, οικολογικής και αισθητικής αξίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε τη διατήρηση Περιοχών Άνευ Δρόμων στη συνδιάσκεψη κορυφής COP26 με τον εμβληματικό τίτλο «Απάτητα Βουνά». (β) Η αιολική ενέργεια είναι η επικρατέστερη μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Αντιμετωπίζουμε όμως συχνά το παράδοξο της αρνητικής επίδρασης επί της βιοποικιλότητας μέσω των αιολικών πάρκων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Προτείνουμε μια νέα αειφορική μέθοδο χωροταξικού σχεδιασμού: οι αιολικές επενδύσεις ιεραρχούνται πρώτα στις πιο κατακερματισμένες ζώνες που βρίσκονται εκτός του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η προτεινόμενη επενδυτική ζώνη μπορεί να υποστηρίξει εγκαταστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας 1,5 φορές μεγαλύτερη από τον εθνικό στόχο του 2030, έχοντας μόνο οριακά χαμηλότερη (4%) ταχύτητα ανέμου. Το αειφορικό σενάριο παρέχει σημαντικά οφέλη για τη βιοποικιλότητα και την κοινωνία. Δεν είναι γνωστό εάν το αειφορικό σενάριο θα ενσωματωθεί στον επικείμενο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. Περισσότερα εδώ[1] και εδώ[2].

Links:
------
[1] https://bc.lab.uoi.gr/el/research/projects/roadless/
[2] https://bc.lab.uoi.gr/el/research/projects/wind/

** Σημείωση: Το website του Εργαστηρίου είναι σε επικαιροποίηση - οι ιστοχώροι θα λειτουργούν καλύτερα από τον Ιανουάριο

 

Σελίδα 1 από 8