Βασιλική Κατή

Το Τμήμα ΒΕΤ σας προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: 

"Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία: επικαιρότητα, προκλήσεις, προοπτικές",

την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).

Ομιλητές θα είναι τρεις διακεκριμένοι δημοσιογράφοι: Γ. Λιάλιος, Β. Αγγέλη, Ε. Μπερσή. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και προβολή ντοκυμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την εξαγωγή υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. 

 

 

 

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 11:58

Ομιλία για τον Αμβρακικό - 11/11/2022 - 14:00

Αγαπητοί μου φοιτητές

Την Παρασκευή 11/11/2022 και ώρα 14.00 - 15.00 θα πραγματοποιηθεί προσκλημένη ομιλία με θέμα : "Αμβρακικός : ένα μοναδικό οικοσύστημα", από τον Προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης Προσττευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου κ. Δημήτρη Μπαρέλο. 

Η παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά. Μπορείτε να προσέλθετε στην Αίθουσα Δ' όπου πραγματοποιούνται οι διαλέξεις του μαθήματος. Η ομιλία είναι ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές για διαδικτυακή παρακολούθηση στο σύνδεσμο: 

 https://meet.google.com/tdo-qoxa-pct 

Β. Κατή

Αγαπητοί μου φοιτητές, 

Επειδή δεν λειτουργεί το e-course προφανώς λόγω τεχνικού θέματος, κατ' εξαίρεση επισυνάπτω εδώ τους βαθμούς της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου (19/9/2022) για να μην αναμένετε περισσότερο. 

 

Η διδάσκουσα

Β. ΚΑΤΗ 

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 15.00, στην Αίθουσα 4 (Μεταβατικό Κτίριο) προσκαλείσθε στην παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της κας Αντωνίας Γαλάνη με θέμα:

"Οικολογία διατήρησης του σκουφοβουτηχταριού (Podiceps cristatus) στη λίμνη Παμβώτιδα: μια διαχειριστική προσέγγιση"

Η εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών του Παν/ου Ιωαννίνων: «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», υπό την επίβλεψη της Καθ. Β. Κατή (Τμήμα ΒΕΤ - Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας-BCL). Μέλη τριμελούς εξεταστικής επιτροπής: Επίκ. Καθ. Η. Καραγιάννη (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογικών – ΒΕΤ/ Παν.ο Ιωαννίνων) και Δρ. Σ. Καζαντζίδης (Ερευνητής, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)

Υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης, μέσω του συνδέσμου: https://meet.google.com/pwq-sxui-xtm. [Παρακαλώ να συνδεθείτε 14.50-15.00]

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 12.30, στην Αίθουσα 4 (Μεταβατικό Κτίριο) προσκαλείσθε στην παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της κας Αιμιλίας Ιωακειμίδου με θέμα:

"Χωροχρονικά πρότυπα δραστηριότητας του λύκου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού"

Η εργασία εκπονήθηκε στο Τμήμα ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας-BCL) με επιβλέπουσα την Καθ. Β. Κατή και σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση  Καλλιστώ (Δρ. Γ. Ηλιόπουλος). Μέλη τριμελούς εξεταστικής επιτροπής: Καθ. Δ. Γιουλάτος (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) και Δρ. Χ. Αστάρας (Ερευνητής, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης, μέσω του συνδέσμου: https://meet.google.com/pwq-sxui-xtm. [Παρακαλώ να συνδεθείτε 12.20-12.30h]

ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΩΟ - 24/9/2022
 
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια του "The Home River Bioblitz" ποταμόφιλοι απ’ όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν μεταξύ 24 και 26 Σεπτεμβρίου για να μελετήσουν την βιοποικιλότητα των ποτάμιων οικοσυστημάτων της περιοχής τους. Στην Ελλάδα το φετινό ραντεβού θα δοθεί και πάλι στον Αώο, ένα από τα τελευταία ποτάμια ελεύθερης ροής των Βαλκανίων, στις 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 10πμ, στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις όχθες του Αώου και να γνωρίσουμε περισσότερα για την πολύτιμη συνεισφορά του στις ανθρώπινες και όχι μόνο κοινωνίες της περιοχής, μέσα από παρουσιάσεις και προβολές που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ξενοδοχείου ‘Γεφύρι’.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 3o "The Home River BioBlitz – Εξερευνώντας τη ζωή στον Αώο" μπορείτε να επισκεφθείτε το link της διοργάνωσης. https://www.facebook.com/events/609341040847668/?active_tab=about
 
Ειδικά για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επίκεντρο τους φοιτητές του ΒΕΤ, η Πίνδος Περιβαλλοντική με την οποία συνεργάζεται το εργαστήριό μας (BCL) και η οποία έχει ενεργή μακροχρόνια δράση για την προστασία του Αώου https://pindosperivallontiki.org/vjosa-aoos-2/ ) θα μισθώσει λεωφορείο για τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών από τα Ιωάννινα στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας.
 
Υπεύθυνος της Διοργάνωσης για φέτος είναι ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου. Θα επικοινωνήσει εκείνος μαζί σας είτε με ε-μαιλ είτε με ανάρτηση στο facebook στο link της διοργάνωσης παραπάνω για την ώρα και το σημείο αναχώρησης του λεωφορείου
Παρακαλώ οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα έως τις 18/9/2022 και κατά προτίμηση νωρίτερα.
Τα προσωπικά σας δεδομένα προστατεύονται και θα γνωστοποιηθούν μόνο στο διοργανωτή, για αποκλειστική χρήση στο πλαίσιο της παρούσας διοργάνωσης.
 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ: https://forms.gle/Mbfsez8wwBeb9RRX9
 
Από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του ΒΕΤ (BCL)
Καθ. Βασιλική ΚΑΤΗ
Υ.Γ. Η εκδρομή είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε φοιτητές και από άλλα Τμήματα του Παν/ου Ιωαννίνων. Δηλώστε ελεύθερα και διακινήστε!!
Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ σας προσκαλεί την Τρίτη 10/5/2022 και ώρα 17.00 στη διαδικτυακή προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο:
«Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Βίκου-Αώου: γεωλογική-φυσική και πολιτιστική αξία»
Ομιλητής: Δρ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.
Σύνδεσμος ομιλίας: https://meet.google.com/rki-jpaf-pfs
Παρεύρεση με φυσική παρουσία: Αίθουσα Α, Τμήμα ΒΕΤ (νέο κτίριο). GPS: 39.619896 20.845917
Είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό
Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου. Περιλαμβάνει 62 οικισμούς και το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας ως Εθνικό Πάρκο, Δρυμός ή περιοχή Natura 2000. Συγκροτείται από τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου, καθώς και τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου (Τύμφη και Σμόλικας). Η γεωλογική ιστορία του Γεωπάρκου αρχίζει πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, στην αρχή της Ιουρασικής εποχής. Πετρώματα ιζηματογενή και μαγματικά συγκροτούν τη γεωλογική δομή της περιοχής. Αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες των γεγονότων της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής είναι οι 51 Γεώτοποι του Γεωπάρκου, που διακρίνονται σε επτά κατηγορίες. Στο Γεωπάρκο συναντούμε πλούσια και πυκνά δάση, θαμνώνες, υποαλπικά λιβάδια και έντονα βραχώδεις περιοχές, ενώ οι δύο Δρακόλιμνες -με τους μύθους που τις συνδέουν- δίνουν μια σπάνια ομορφιά στο άγριο ορεινό τοπίο. Το Γεωπάρκο φιλοξενεί ένα πλήθος φυτικών και ζωϊκών ειδών πολλά από τα οποία είναι σπάνια και προστατευόμενα, καθιστώντας την περιοχή ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό κέντρο για την βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Δρ. Βιολόγος, ως στέλεχος του αναπτυξιακού οργανισμού της Περιφέρειας Ηπείρου (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.) έχει συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα & μελέτες για την ανάπτυξη, προστασία, προβολή και ανάδειξη της περιοχής της Ηπείρου. Ειδικότερα, τα τελευταία 12 χρόνια ως συντονιστής του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, φορέας λειτουργίας του οποίου είναι η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, έχει αναλάβει το συντονισμό της υλοποίησης ποικίλων δράσεων ώστε η περιοχή του Βίκου- Αώου να αποκτήσει, αλλά και να συνεχίζει να διατηρεί τον τίτλο του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.
 

Την Πέμπτη 12/5/2022 και ώρα 11.45-14.45

η κα Έλλη Τζυρκαλλή, Υποψήφια Διδάκτορας του ΒΕΤ (Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας) θα υποστηρίξει τη διδακτορική της διατριβή υπό τον τίτλο: 

"Biodiversity distribution patters along an elevation gradient in Cyprus".

Η παρουσίαση θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα τηλεδιασκέψεων (πλησίον Μεταβατικού Κτιρίου). 

 

Από ο Εργαστήριο BCL

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ στο πλαίσιο του μαθήματος "Βιολογία Διατήρησης στην πράξη" σας προσκαλεί

την Τρίτη 17/5/2022 και ώρα 17.00

στη διαδικτυακή προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο:

«Ελέγχοντας των δάκο της ελιάς με φυσικά μέσα: η επίδραση της βιοποικιλότητας του υποορόφου και του τοπίου»

Ομιλητής: Επ. Καθ. Thomas Tscheulin, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σύνδεσμος ομιλίας:  https://meet.google.com/rki-jpaf-pfs 

Παρεύρεση με φυσική παρουσία: Αίθουσα Α, Τμήμα ΒΕΤ (νέο κτίριο). GPS: 39.619896  20.845917

Είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.facebook.com/events/1251331438608226/

 

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ σας προσκαλεί
την Παρασκευή 6/5/2022 και ώρα 17.00
στη διαδικτυακή προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο:
«Μελέτη και διαχείριση των νυχτερίδων στην Ελλάδα: φωτίζοντας τα σκοτάδια της διατήρησης»
Ομιλητής: Δρ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Σύνδεσμος ομιλίας: https://meet.google.com/rki-jpaf-pfs
Παρεύρεση με φυσική παρουσία: Αίθουσα Α, Τμήμα ΒΕΤ (νέο κτίριο).
GPS: 39.619896 20.845917
Είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό.
Σελίδα 1 από 9