Βασιλική Κατή

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 00:48

Το φοιτητικό συνέδριο ΒΕΤ 2022 στο youtube

Συγχαρητήρια στους φοιτητές του ΒΕΤ για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους στο Φοιτητικό Συνέδριο 2022: "Βιοποικιλότητα-Kλίμα-Πολιτική: οι προκλήσεις του 21ου αιώνα". Διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος "Βιοποικιλότητα & Κλιματική Αλλαγή" με Υπ. Καθ. Β. Κατή και Ο. Τζωρτζακάκη την Παρασκευή 14/1/2022 και περιλάμβανε τέσσερις συνεδρίες. Όλες οι συνεδρίες είναι διαθέσιμες στο youtube του Εργαστηρίου BCL.
Μπράβο στους φοιτητές μας!

Φοιτητικό Συνέδριο

Παρασκευή 14/1/2022. Ώρα 09:00 – 17:00

Σας προσκαλούμε στο τηλε-συνέδριο με τίτλο: 

«Βιοποικιλότητα-κλίμα-πολιτική: οι προκλήσεις του 21ου αιώνα».
Διοργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Βιοποικιλότητα και Κλιματική Αλλαγή» στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών,
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

Η προσέλευση στο τηλε-συνέδριο είναι ελεύθερη σε όλους τους φοιτητές και το κοινό.
Ο σύνδεσμος της συνεδρίας:

Video call link: https://meet.google.com/kmu-spsn-zfw

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συνεδρίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-2022


Το σύμπλεγμα δρόμοι-αιολικά πάρκα–βιοποικιλότητα υπό το πρίσμα του αειφορικού χωροτακτικού σχεδιασμού

Βασιλική Κατή
Καθηγήτρια
Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τετάρτη 22/12/2021, Ώρα:11:00

live streaming (ΔΙΑΥΛΟΣYouTube)

Περίληψη: Η ανθρωπότητα εξαρτάται άμεσα από τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες της, αλλά αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα κλιματική κρίση και κρίση βιοποικιλότητας. Η ομιλία θα εστιάσει σε δύο επίκαιρα θέματα. (α) H  εξάπλωση των δρόμων είναι από της κύριες αιτίες απώλειας της βιοποικιλότητας. Προτείνουμε μια νέα εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική μείωσης των δρόμων για την επίτευξη του οροσήμου «μηδενική απώλεια γης». Παρουσιάζουμε τον χάρτη των Περιοχών Άνευ Δρόμων της Ελλάδας και προτείνουμε τη θεσμική θωράκισή τους ως εκτεταμένες περιοχές υψηλής φυσικής, οικολογικής και αισθητικής αξίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε τη διατήρηση Περιοχών Άνευ Δρόμων στη συνδιάσκεψη κορυφής COP26 με τον εμβληματικό τίτλο «Απάτητα Βουνά». (β) Η αιολική ενέργεια είναι η επικρατέστερη μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Αντιμετωπίζουμε όμως συχνά το παράδοξο της αρνητικής επίδρασης επί της βιοποικιλότητας μέσω των αιολικών πάρκων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Προτείνουμε μια νέα αειφορική μέθοδο χωροταξικού σχεδιασμού: οι αιολικές επενδύσεις ιεραρχούνται πρώτα στις πιο κατακερματισμένες ζώνες που βρίσκονται εκτός του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η προτεινόμενη επενδυτική ζώνη μπορεί να υποστηρίξει εγκαταστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας 1,5 φορές μεγαλύτερη από τον εθνικό στόχο του 2030, έχοντας μόνο οριακά χαμηλότερη (4%) ταχύτητα ανέμου. Το αειφορικό σενάριο παρέχει σημαντικά οφέλη για τη βιοποικιλότητα και την κοινωνία. Δεν είναι γνωστό εάν το αειφορικό σενάριο θα ενσωματωθεί στον επικείμενο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. Περισσότερα εδώ[1] και εδώ[2].

Links:
------
[1] https://bc.lab.uoi.gr/el/research/projects/roadless/
[2] https://bc.lab.uoi.gr/el/research/projects/wind/

** Σημείωση: Το website του Εργαστηρίου είναι σε επικαιροποίηση - οι ιστοχώροι θα λειτουργούν καλύτερα από τον Ιανουάριο

 

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΒ στη θεματική "Η βιολογία στην εκπαίδευση" θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2022, ενώ το  Σάββατο 22 Ιανουαρίου μπορείτε να συμμετάσχετε στην τοπική εργαστηριακή ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στο Τμήμα μας. Η τιμή εγγραφής για φοιτητές είναι 10Ευρώ (μέλη ΠΕΒ) και 20 Ευρώ (μη μέλη ΠΕΒ). Το τμήμα μας δεν φιλοξενεί μόνο μία από τις τοπικες ημερίδες, αλλά πλασιώνει την κεντρική ομιλία το Σάββατο 15 Ιανουαρίου  (Β. Κατή) με θέμα: "Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Πώς η πολιτική θεσμοθέτησης των Περιοχές Άνευ Δρόμων και  ζωνών αποκλεισμού των ΑΠΕ συνεισφέρουν στους στόχους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα". Το πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου. Περισσότερα για το συνέδριο στην ιστοσελίδα του  https://6synedrio.pev.gr/

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 23:06

Αίτηση ανάληψης διπλωματικής στο BCL

Οι φοιτητές/φοιτήτριες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL) σε κάποιο από τα θέματα που ανακοινώθηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 παρακαλούνται να συμπληρώσουν την παρούσα φόρμα “Αίτησης ανάληψης διπλωματικής BCL” έως 31/12/2021

https://forms.gle/5Kvjg1cq88RVtRUi6

Απαιτείται να έχουν διαβάσει και συναινέσει με τον Κανονισμό των διπλωματικών εργασιών στο BCL (συνημμένο). Η περιγραφή των θεμάτων όπως παρουσιάστηκαν σε συνάντηση με τους φοιτητές (10/12/2021) επισυνάπτεται (2021_Διπλωματικές θέματα). 

Την Παρασκευή 10/12/2021 και ώρα 15.00 στην Αιθ. 4 (μεταβατικό) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των θεμάτων των διπλωματικών εργασιών για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, θα παρουσιαστούν τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων διπλωματικών φοιτητών και οι απαιτήσεις του κάθε ερευνητικού θέματος.

Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων περιλαμβάνουν: (α) αναλυτική βαθμολογία – Μ.Ο.στα μαθήματα του ΒΕΤ, (β) επίδοση στα μαθήματα του Εργαστηρίου BCL (ένα υποχρεωτικό & τρία επιλογής), (γ) ευρύτερη δραστηριοποίηση στο περιβαλλοντικό κλάδο (συνέδρια, σεμινάρια, εθελοντισμός, συμμετοχή σε ΜΚΠΟ κτλ), (δ) γνώση R, και (ε) γνώση GIS.

Πλέον αυτών, τα κριτήρια εξειδικεύονται σε κάθε θέμα:  πρότερη ερευνητική εμπειρία στο κάθε θέμα (συνέδρια, πρακτική άσκηση, συμμετοχή σε δράσεις του BCL, εθελοντισμός, εμπειρία πεδίου), δυνατότητα μετακίνησης και έρευνας στο πεδίο (άδεια οδήγησης, αυ/το τετρακίνησης, ορειβατική εμπειρία) ή/ και άλλα κριτήρια (μάκρο-φωτογράφηση κτλ). Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές που θα ήθελαν να ενημερωθούν να προσέλθουν στη συνάντηση.

2022

Το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 προσφέρονται οι εξής διπλωματικές εργασίες από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας.

Θέμα 1: Πρότυπα ποικιλότητας των πεταλούδων στο άστυ των Ιωαννίνων

Θέμα 2: Πρότυπα ποικιλότητας των πουλιών στο άστυ των Ιωαννίνων

Θέμα 3: Επίδραση της βόσκησης στις υποαλπικές κοινότητες της εντομοπανίδας στο Ε.Π. Β. Πίνδου

Θέμα 4: Επίδραση της βόσκησης στην υποαλπική χλωρίδα στο Ε.Π. Β. Πίνδου

Θέμα 5: Επίδραση της χλωριδικής σύνθεσης και δομής στην εντομοπανίδα ενδημικών και απειλούμενων ειδών Ορθοπτέρων της Ν. Πίνδου

Θέμα 6: Οικολογία και καθεστώς προστασίας του ενδημικού και κινδυνεύοντος είδος Pryonotropis willemsorum

Θέμα 7 : Χωροθέτηση αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη

Θέμα 8: Πρότυπα δραστηριότητας του λύκου και σύγκρουση με την κτηνοτροφία στο Ε. Π. Παμβώτιδας * Το θέμα θα προσφερθεί αν υπάρξει χρηματοδότηση.

2021

Ενημερώνονται οι φοιτητές πως τα εν εξελίξει θέματα διπλωματικών εργασιών στο ΒΕΤ (έχουν καλυφθεί) είναι τα εξής

  • Πρότυπα ποικιλότητας και δραστηριότητας θηλαστικών ως προς την ανθρωπογενή όχληση στο Νομό Ιωαννίνων. Γιώτα Παπατζήμα. Επιβλέπων Β. Κατή & Μ. Πετρίδου (Υπ. Διδ. Εργαστηρίου BCL)
  • Χωροχρονικά πρότυπα δραστηριότητας του λύκου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Α. Ιωακειμείδου. Επιβλέπων: Β. Κατή & Γ. Ηλιόπουλος (PhD, Καλλιστώ, συνεργάτης Εργαστηρίου BCL)
  • Περιοχές άνευ δρόμων της Ελλάδας: αλλαγή χρήσης γης και δίκτυο Φύση 2000. Σ. Παπαντωνίου. Επιβλέπων: Β. Κατή & Χ. Κασσάρα (PhD, συνεργάτρια Εργαστηρίου
  • Ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα: μια ανάλυση ΜΜΕ. Μ. Σαββοπούλου. Επιβλέπων: Β. Κατή 
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 20:29

Συνάντηση Φοιτητών 5ου έτους 6/12:11.30

Καλούνται οι φοιτητές/-τριες του 5ου έτους σε συνάντηση με τους υπεύθυνους καθηγητές κ. Γ. Θυφρονίτη και κα Β. Κατή προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα σπουδών καθώς και άλλα θέματα στα πλαίσια των σπουδών τους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6/12/2021 και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα 4 του μεταβατικού κτιρίου (δίπλα στην αίθουσα ΗΥ) 

Οικονομική ενίσχυση για νέους επιστήμονες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για τη διεξαγωγή έρευνας επί των Ορθοπτέρων. Δείτε περισσότερα στον ιστοχώρο του BCL (Science for Society) εδώ

 

 

Την Παρασκευή 3/12/2021 και ώρα 18.00 - 21.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο ΒΕΤ (Αίθουσα 4 Μεταβατικού Κτιρίου). 

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ είναι δικαιούχος του προγράμματος Learning & Sharing του ιδρύματος MAVA1. Σκοπός του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ως κομμάτι μιας γενικότερης δημοκρατικής εκπαίδευσης, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία χειραφετημένων, ενεργών πολιτών με γνώση και συναίσθηση, πρόθυμων να γνωρίσουν, να συνδεθούν και να υπερασπιστούν το φυσικό περιβάλλον στους τόπους καταγωγής τους, ενάντια σε επικείμενες απειλές. Για το σκοπό αυτό, η Ορνιθολογική επέλεξε πρώτα να απευθυνθεί και να εκπαιδεύσει υφιστάμενες πρωτοβουλίες, αφιερωμένες στη διατήρηση της γενέτειράς τους, στο Μεσολόγγι, τα Ιωάννινα και την Καστοριά. Με τον τρόπο αυτό, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ επιθυμεί να συγκεντρώσει τις προσπάθειες αυτές σε ένα άτυπο δίκτυο πρωτοβουλιών που ζουν, δρουν και δημιουργούν μέσα και γύρω από τους όμορφους υγροτόπους της δυτικής Ελλάδας.

 

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και φοιτητές του ΒΕΤ που έχουν πρόθεση να συνεισφέρουν στους σκοπούς του προγράμματος. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές του ΒΕΤ και ιδιαίτερα στους φοιτητές που έχουν ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά θέματα ή/και (θα) συμμετέχουν στο Φοιτητικό Οικολογικό Σύλλογο Ιωαννίνων - ΦΟΙΣΙ

 

Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας COVID [χρήση μάσκας, είσοδος σε εμβολιασμένους/ rapid). 

 

 

Την Τετάρτη 1/12/2021 και ώρα 17.00 σας προσκαλούμε να παραστείτε στην αίθουσα 4 (Μεταβατικό Κτίριο απένταντι από το Εργαστήριο της Βιοποικιλότητας) για να επανεργοποιήσουμε την οικολογική ομάδα των φοιτητών του ΒΕΤ, να συζητήσουμε μελλοντικές δράσεις της ομάδας και τον τρόπο λειτουργίας της. 

Όσοι φοιτητές ενδιαφέρεστε για τα οικολογικά/ περιβαλλοντικά θέματα και έχετε χρόνο και διάθεση να συμμετέχετε σε δράσεις, παρακαλώ να προσέρθετε. Η πρόσκληση αφορά μόνο φοιτητές του ΒΕΤ, οποιαδήποτε έτους ή/και μεταπτυχιακούς-διδακτορικούς φοιτητές. 

 

Σας περιμένουμε...

 

Σελίδα 1 από 8