Αλέξανδρο Δευτεραίο

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 09:55

Δελτίο Τύπου iGEM IOANNINA

Με χαρά και τιμή σας ανακοινώνουμε ότι για πρώτη φορά φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκπροσωπήθηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM από τη διεπιστημονική φοιτητική ερευνητική ομάδα iGEM IOANNINA. Δώδεκα φοιτητές για ένα χρόνο εργάστηκαν πάνω στο θέμα “Antibyeotic”, στοχεύοντας να καταπολεμήσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της Μικροβιακής Αντοχής. Στις 14 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και η ομάδα iGEM IOANNINA διακρίθηκε κατακτώντας χάλκινο μετάλλιο.

Διπλή διάκριση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου μας στον διαγωνισμό έφερε διπλή διεθνή διάκριση, καθώς η Δρ. Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου, μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και Secondary PI της ομάδας iGEM IOANNINA, τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερου Νέου Κριτή μεταξύ περισσοτέρων από 350 κριτών από όλο τον κόσμο. Τη συγχαίρουμε θερμά για την επιτυχία της.

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό:

Ο διεθνής διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM είναι δημιούργημα του ΜΙΤ, ξεκίνησε το 2003 και μέχρι σήμερα αριθμεί εκατοντάδες συμμετοχές κάθε χρόνο από τουλάχιστον 40 διαφορετικές χώρες. Ο διαγωνισμός χαίρει μεγάλης αναγνώρισης από την επιστημονική κοινότητα και προβολής από τα διεθνή μέσα. Συχνά αναφέρεται ως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Επιστήμης καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση Συνθετικής Βιολογίας, ενός κλάδου που συνδέει τη Βιολογία με τη Μηχανική, την Πληροφορική και τις σύγχρονες τεχνολογίες. Από το πρωτοποριακό έργο αιχμής που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στον διαγωνισμό αναδεικνύονται νέα ερευνητικά θέματα ή επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Λίγα λόγια για την ομάδα iGEM IOANNINA:

Η ομάδα iGEM IOANNINA είναι μια διεπιστημονική φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχει συσταθεί προκειμένου να συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM 2021. Στόχος της ομάδας iGEM Ioannina είναι η παρουσίαση πρωτοτύπου για την πρόληψη της μικροβιακής αντοχής μέσω της αδρανοποίησης των αντιβιοτικών που βρίσκονται στο περιβάλλον, τα οποία εντείνουν την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών. Πέραν της ερευνητικής υπόστασης της συμμετοχής μας, στοχεύουμε επίσης στην επικοινωνία της επιστήμης και στη μετάδοση της γνώσης, γεφυρώνοντας έτσι την Πανεπιστημιακή κοινότητα με την ευρύτερη κοινωνία. Μέσω αυτού του εγχειρήματος, επιδιώκουμε τη συνεργασία, τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση, κάτι που θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε το θέμα πιο σφαιρικά, με γνώμονα πάντα την κοινωνική ευημερία και πρόοδο.

Ευχαριστίες:

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικά τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου και υπεύθυνο του ΕΛΚΕ, κύριο Σπύρο Γεωργάτο, ο οποίος με ενέργειες του κάλυψε το αρχικό κόστος συμμετοχής της ομάδας.

Επιπλέον ευχαριστίες θα θέλαμε να αποδώσουμε στον Πρόεδρο του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, κύριο Πέτρο Μαραγκό, ο οποίος συνεισέφερε με τις ενέργειες του στην κάλυψη των εξόδων συμμετοχής της ομάδας στο Giant Jamboree, η οποία ήταν απαραίτητη για την ολοκλήρωση της συμμετοχής της ομάδας στον διαγωνισμό. Θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε επιπλέον για την άδεια που μας παρείχε για τη χρήση των εργαστηριακών εγκαταστάσεων του τμήματος για την διεξαγωγή των απαραίτητων πειραμάτων αλλά και για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του.

Ευχαριστούμε ξεχωριστά το τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΜΒΒ / ΙΤΕ και ιδιαιτέρα τον διευθυντή, κύριο Σάββα Χριστοφορίδη για τη χρηματική συνεισφορά προς την ομάδα.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε συνολικά το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών για τη συνεχή του υποστήριξη στην προσπάθεια μας καθώς και όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που συνέβαλαν στην προσπάθειά μας.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους μας στήριξαν μέσω του crowdfunding.

Μέλη oμάδας:

Κωνσταντίνος Αφορδακός (αρχηγός ομάδας) – Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών
Ελισάβετ Ασλανίδου (αρχηγός ομάδας) – Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών
Κυράνια Κάαρινα Χρηστοφή – Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών
Φωτεινή Αλεξίου– Τμήμα Ιατρικής
Χρυσούλα Τζήμα – Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών
Ανδρέας Γεώργιος Βάσιος – Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών
Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης – Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών
Γιώργος Ευσταθίου– Τμήμα Ιατρικής
Δέσποινα Βούλγαρη – Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών
Χρήστος Γεωργίου Μούσσες – Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
Αθανάσιος Παπαναστασίου– Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
Μαρία Σκευά – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Επιβλέποντες:

Θεολόγος Μιχαηλίδης , Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΒΕΤ (Primary PI)
Πέτρος Μαραγκός , Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΒΕΤ (Primary PI)
Δημήτρης Αλίβερτης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΒΕΤ (Secondary PI)
Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου, ΕΕΠ ΤΒΕΤ (Secondary PI)
Χαράλαμπος Σταμάτης, Καθηγητής ΤΒΕΤ (Secondary PI)
Πέτρος Καταπόδης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΒΕΤ (Secondary PI)

Εκπαιδεύτρια: Κυριακή Παπαγεωργίου, διδάσκουσα απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας ΤΒΕΤ
Σύμβουλος: Ιωάννης Τσίνγκας, υποψήφιος διδάκτορας ΤΒΕΤ

Χορηγοί:

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
TWIST BIOSCIENCE
SnapGene
INTEGRATED DNA TECHNOLOGIES
NEW ENGLAND Biolabs Inc.
BIO-CHEM

Όλη η τελετή απονομής εδώ:

https://jamboree.igem.org/

Μετάλλια - ΧΑΛΚΙΝΟ

https://jamboree.igem.org/results/medals

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΩΝ

https://jamboree.igem.org/results/specials/judges

iGEM IOANNINA:

https://igemioannina.unit.uoi.gr/

https://2021.igem.org/Team:IOANNINA

 

Με χαρά σας ανακοινώνουμε την κυκλοφορία του συγγράμματος «Διδακτική της Βιολογίας-Ολοκληρωμένες διδακτικές προτάσεις για την ειδική διδακτική της Βιολογίας στο Γενικό Λύκειο» από τις εκδόσεις Δίσιγμα.

Επιμελητές έκδοσης:
Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ιδέα, συν-συγγραφή, συντονισμός & επιστημονική επιμέλεια)
Πέτρος Μαραγκός, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (επιστημονική επιμέλεια)
Αικατερίνη Ψαρροπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (επιστημονική επιμέλεια)

Το παρόν πόνημα αποτελεί συλλογικό τόμο με εκπαιδευτικό υλικό για την ειδική διδακτική της Βιολογίας. Η συγγραφική ομάδα αποτελείται από 54 φοιτητές οι οποίοι εκφράζουν την κουλτούρα της γενιάς τους στην οποία ανήκουν και οι σημερινοί μαθητές. Οι προπτυχιακοί αυτοί φοιτητές/τριες του ΒΕΤ με την επίβλεψη της διδάσκουσας Δρ. Λευκοθέας-Βασιλικής Ανδρέου σχεδίασαν μια σειρά σύγχρονων ασκήσεων σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο της Βιολογίας και την εμπειρία των ίδιων από την εκπαίδευσή τους. Το βιβλίο λειτουργεί ως βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τους διδάσκοντες και φοιτητές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δύνανται να το αξιοποιήσουν ως σύγγραμμα με αναλυτικά παραδείγματα σχεδίων μαθήματος και διδασκαλιών Βιολογίας.

Οι φοιτητές του ΒΕΤ συμμετέχουν ενεργά και σε μεγάλο μέρος στην έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα, μέσω των Πτυχιακών εργασιών και των Διδακτορικών Διατριβών τους, ωστόσο αυτό είναι το πρώτο συλλογικό έργο (βιβλίο) που τεκμηριώνει το παράλληλο έργο που γίνεται στο ΒΕΤ και αφορά τον εκσυγχρονισμό/βελτίωση της διδασκαλίας της Βιολογίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Ανδρέου Λ.Β., Ψαρροπούλου Α., & Μαραγκός Π. (Επιμέλεια), Διδακτική της Βιολογίας, Ολοκληρωμένες διδακτικές προτάσεις για την ειδική διδακτική της Βιολογίας στο Γενικό Λύκειο (Εκδόσεις ΔΙΣΙΓΜΑ, 2021) https://disigma.gr/products/didaktiki-tis-viologias

Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 102074504
https://service.eudoxus.gr/search/#a/id:102074504/0

Artboard 2

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν αναρτηθεί οι Προσκλήσεις για τη χορήγηση υποτροφιών σε Υποψήφιους Διδάκτορες και Μεταδιδάκτορες από τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιο συγκεκριμένα έχουν αναρτηθεί οι Προσκλήσεις:

 1. Χορήγησης Υποτροφιών Υποψηφίων Διδακτόρων 2022, με αριθμό πρωτοκόλλου 55650/19-11-2021 και
 2. Χορήγησης Υποτροφιών Μεταδιδακτόρων 2022, με αριθμό πρωτοκόλλου 55665/19-11-2021.

Δείτε τα συνημμένα

Postdoctoral Fellow positions in Virology – Michailidis Lab (Emory University)

Postdoctoral Fellow positions are available in the newly established Michailidis Lab at Emory University. The lab focuses on Virus-Host interactions using innovative tool including state-of-the-art targeted and whole-genome CRISPR screens, bulk and single- cell transcriptomics and a set of molecular, virological and biochemical assays acros different viruses (HBV, HIV, SARS-CoV-2). The lab has also a special interest in liver- related studies including viral hepatitis, fatty-liver disease, and immunometabolis employing advanced primary human hepatocyte culture systems and humanized liver- chimeric mice. The Michailidis Lab belongs to the Laboratory of Biochemica Pharmacology at the Department of Pediatrics surrounded by a diverse group of collaborative scientists. Emory University is one of the top US academic institutions with highly impactful research programs and provides access to core facilities for both cutting-edge technologies.

Candidates must be highly motivated, well organized, technically proficient, critically minded, and able to work independently but collaboratively with others. Candidates must possess a PhD, MD, or MD/PhD with a strong background in virology or other areas relevant to our research.

List of preferred technical skills (not all necessary):

 • Molecular cloning (mutagenesis, lentiviral vectors)
 • Cell culture (cell lines, primary cells)
 • Mouse experience (handling mice, tissue harvest)
 • Molecular biology methods (Western blot, microscopy, flow cytometry, ELISA)
 • Bioinformatics analysis (RNA-Seq analysis)
 • Protein expression/purification
 • Assay development (biochemical, cell-based, medium and high-throughput)

To apply, email a cover letter describing research interests and career goals, CV, and contact information for 3 references to:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Lefteris Michailidis)
See below link to the official job ad:

https://bit.ly/3nI2O5M

For more information about the PI and his work please see the following links:

https://scholar.google.com/citations?user=Gno3KH8AAAAJ&hl=en&oi=ao
https://www.linkedin.com/in/lefteris-michailidis-b0808425/
https://www.researchgate.net/profile/Eleftherios-Michailidis

Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:
 

https://youtu.be/8Uhvws3Ils4

Οργάνωση:

 • Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών
 • Διεύθυνση 2βάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Ομιλητές:

 • Γιώργος Θυφρονίτης (Ανοσολογία)
 • Γιώργος Παππάς (Λοιμωξιολογία)
 • Ιωάννα Τζουλάκη (Επιδημιολογία)

Συντονίζει: Παναγιώτης Μπούρχας (Δημοσιογράφος) www.pbnews.gr

 

Θέμα Διπλωματικής Εργασίας:

"Ταυτοποίηση αναστολέων του ογκογόνου συμπλόκου cMyc/Max με στόχο την ανάδειξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων”


Επιβλέπων:

Σάββας Χριστοφορίδης,

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ,

Καθηγητής, ΙΜΒΒ-ΙΤΕ/Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών,

και Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας, Ιατρική, Ιωάννινα

Αγαπητοί φοιτητές, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με σημαντικές προκλήσεις. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να πραγματοποιηθεί φυσιολογικά η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η προσπάθεια όλων μας, φοιτητών και διδασκόντων. Η βασικότερη προϋπόθεση για τη φυσιολογική λειτουργία του Τμήματος είναι ο καθολικός εμβολιασμός.

Πέρα από το αυτονόητο της ηθικής / κοινωνικής υποχρέωσής μας να είμαστε εμβολιασμένοι και της σημασίας του εμβολιασμού για την προσωπική και δημόσια υγεία, η εκπαιδευτική λειτουργία δεν θα μπορέσει να επανέλθει πλήρως αν δεν έχουμε όλοι οχυρωθεί μέσω του εμβολιασμού.

Επομένως, για την προστασία σας, την προστασία των οικείων σας, της οικογένειας, των συμφοιτητών και των καθηγητών σας, αλλά και για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία των διαρκών rapid τεστ, των ολοήμερων ελέγχων πιστοποιητικών και της διακοπής λειτουργίας του Τμήματος λόγω κρουσμάτων, σας παρακαλούμε θερμά, όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει, να εμβολιαστείτε όσο γίνεται πιο σύντομα.

Παρακαλώ βρείτε συνημμένο το του Ψήφισμα τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών

Σελίδα 1 από 2